Show Menu

De natuur in Canada, zo mooi!

De natuur in Canada is prachtig. Ik begrijp waar iedereen die ik spreek het over heeft. De nationale parken hebben vaak maar één snelweg en dat is meestal ook de enige weg in het park op een paar kleine weggetjes na die meestal doodlopen. Als er dus een rots op de weg valt staat het verkeer ook meteen stil. Even een andere route kiezen is er hier niet bij, tenzij je bereid bent honderden kilometers om te rijden. Ook ons overkomt het in Yoho National Park waar aan de weg wordt gewerkt. We horen een explosie en een klap. Het verkeer wordt meteen tegengehouden. Anderhalf uur later kunnen we weer rijden. Alle automobilisten wachten geduldig tot de weg weer opengaat op één vrouw na. Zij komt van ver achterin de file opeens naast ons staan en zodra het verkeer weer gaat rijden schiet ze snel voor de vrachtwagen voor ons. Niet veel later zien we een auto voor ons een beetje slingeren. Het is dezelfde vrouw die steeds naast haar kijkt. Misschien is ze tegelijkertijd op haar telefoon aan het kijken. We halen haar in. Veel is ze dus niet opgeschoten met haar actie.

We leggen veel kilometers af in de auto. We komen op plekken waar we niet zouden zijn geweest als we hier gewoon op vakantie zouden zijn. Onderweg naar Pincher Creek, ten zuiden van Yoho National Park rijden we door een kleiner park. Hier zien we de huurcampers niet meer. Het is rustig op de weg. Misschien ook wel omdat het de hele dag al regent. We zien eerst vlak langs de weg een zwarte beer. Hij blijft rustig door eten. De beren zijn nog maar net ontwaakt uit hun winterslaap en omdat het zo’n koude en lange winter is geweest verstoppen ze zich niet ver weg in het bos. Nee, ze zoeken voedsel en op lagere hoogte vinden ze nu meer dan hoog in de bergen.

Op een gegeven moment staat er naast de weg een waarschuwing. We moeten opletten, want er lopen beren op de snelweg. We zijn nu in een gebied waar ook grizzlyberen leven. Tijdens een wandeling willen we die niet tegenkomen. Dan maken we veel lawaai, zodat de beren van ons weglopen mochten ze in de buurt zijn. Nu zitten we in een auto en voelen we ons veiliger. En ja hoor, langs de snelweg staat een grizzly te grazen. Het lukt om foto’s te maken. We houden de beer en ook de omgeving goed in de gaten, want ook in een auto ben je niet altijd veilig voor een beer. Zeker niet met het raam open. Maar jemig wat een mooi dier is het toch en hij ziet er zo onschuldig uit. Toch blijf ik bij de volgende wandeling lawaai maken, want lopend wil ik de grizzly niet ontmoeten.

%d bloggers liken dit: