Show Menu

Van de ene mooie ontmoeting naar de andere.

Na ruim een week Toronto zijn we beland in Sault Ste Marie bij Lake Superior. Prachtig is het hier.

Terugkijkend op Toronto was het een succesvolle week. Ik heb de mensen gevonden die ik zocht en zelfs meer. In een klein boekje van mijn moeder stonden meerdere namen van mensen van de boot en oude vrienden. Met veel van die mede-passagiers heb ik nu contact. En wat heel bijzonder was is mijn ontmoeting met Clive met wie mijn zus en ik vroeger veel speelden en ook met zijn broertje Paul. Hun moeder, Dea, was heel goed in het onderhouden van contacten. De brieven die zij aan ons heeft geschreven heb ik teruggevonden. Helaas is Dea overleden net zoals haar man.

Dat ik Clive en Paul heb gevonden vind ik geweldig. Na 50 jaar herken ik nog steeds een klein beetje van dat jongetje van vroeger. Ik herinner mij nog dat we tenten bouwden in de woonkamer en daarin speelden, zoals zoveel kinderen van die leeftijd. 50 jaar later praten we weer met elkaar. Ik was zo benieuwd hoe het ze is vergaan en het gaat ze gelukkig goed. Tijdens het gesprek komen langzaamaan bij ons beide herinneringen terug. Mijn zus wist nog dat Dea altijd hele lekkere kroketten kon maken. Dat was ik alweer vergeten. Over ongeveer een week ga ik bij Clive en Paul langs en dan hoop ik foto’s te zien van onze tijd in Canada. Foto’s die ik nog nooit heb gezien.

Hier in Sault Ste Marie, waar het zo mooi is zijn wij warm ontvangen door Johanna en Henk. Zij zaten niet op de boot, maar de ouders van Henk en zijn zusje Joke wel. Zij gingen op bezoek bij Henk, die net als zijn broer al eerder was geëmigreerd. Het was de eerste keer dat zijn ouders en zusje naar Canada kwamen.

Maar niet met iedereen die ik spreek is het goed gegaan. Ik hoor ook van mensen die het hier in Canada na de emigratie heel moeilijk hebben gehad. Dat het lang heeft geduurd voordat ze succesvol waren. Van één gezin, met wie wij omgingen op de boot zijn de vader en moeder al jong overleden.

In vijftig jaar tijd kan er veel gebeuren, waar je ook woont.

 

%d bloggers liken dit: