Show Menu

Op je 47ste moeder.

Janine Janssens zit aan de keukentafel en geeft haar dochtertje Evi een fruithapje. 47 jaar oud is Janine en dolgelukkig met haar dochter van 6 maanden.  “Een kadootje”, zegt ze.

6Z9A6387

Janine is psycholoog en coach bij vrouwenmidlife.nl en werkt aan huis. Haar huidige partner kwam ze tegen toen ze 39 jaar oud was. Janine zegt lachend: “Je gaat dan toch ook niet meteen aan kinderen beginnen.”

RELATIES

Ze heeft wel eerder relaties gehad met mannen, maar daar zat niet de partner bij waarmee ze kinderen wilde krijgen. “Ik heb altijd gezegd dat ik het niet alleen wilde doen”, aldus Janine. “Ik ken vrouwen die dat wel doen en daar heb ik bewondering voor, zeker nu ik zelf een kind heb. Ik ben blij dat ik het niet alleen heb gedaan.” Evi sputtert intussen een beetje en haar oogjes vallen langzaam dicht  terwijl haar moeder haar over haar hoofdje aait. Janine vervolgt haar verhaal: “Dat lijkt mij zwaar. Je moet alles alleen doen. Je kunt nooit eens zeggen: ‘neem jij d’r nou even’.  Mijn partner en ik doen het echt samen en dat is fijn.”  De man van Janine is nu 55 en voor hem is het ook zijn eerste kind.

NIET EENVOUDIG

Eenvoudig was het voor Janine niet om op haar leeftijd een kind te krijgen. Ze werd wel vlot zwanger, maar kreeg een miskraam. “Het ging mis en vrij kort daarna was ik weer zwanger en kreeg ik nog een miskraam. Vervolgens gebeurde er helemaal niets meer. We dachten dat het niet meer zou lukken en dat vonden we ook niet zo vreemd gezien onze leeftijd. Maar toch werd ik weer zwanger.”  Evi ligt intussen nog lekker te slapen in het wipstoeltje. 6Z9A6481“Het was wel heel spannend natuurlijk, want het was al twee keer misgegaan. We vroegen ons steeds af of het wel goed zou blijven gaan en of het kindje in orde zou zijn. We hebben allerlei testen gedaan en alles was in orde. De zwangerschap ging prima, de bevalling ging goed en Evi is helemaal gezond. Dus het is echt een enorm kadootje.”

REACTIES

Mensen in Janine ‘s omgeving reageerden positief op haar zwangerschap. Niemand vond het vreemd dat zij op haar 46ste in verwachting was van haar eerste kind, terwijl de meeste vrouwen op 29-jarige leeftijd aan kinderen beginnen.  Eén man zei wel tegen Janine: ‘Dat je daar nou nog zin in hebt’.  6Z9A6413Toen ze daar later over nadacht begreep ze hem wel. Hij had namelijk al kinderen.  “Ik kan mij voorstellen dat je er dan niet nog een keer aan wilt beginnen,”  zegt Janine. “Maar voor vrouwen van eind 30 ben ik een soort van inspiratie. Dan zijn ze helemaal blij en zeggen: ‘O, het kan dus nog!’.”

GELUKKIG

Janine is blij met haar dochter. “Ik vind het zo leuk om een kind te hebben. Soms vind ik het wel jammer dat ik zo oud ben, want ik had er nog wel 1 of 2 gewild. Ik zal er niet voor pleiten hoor om zo laat aan kinderen te beginnen. Je hebt wel een grotere kans dat het misgaat en dat je misschien wel tijdens de zwangerschap hele moeilijke beslissingen moet nemen. Daar moet je wel tegen kunnen. Wij hebben allerlei testen gedaan. Als het kindje het Down Syndroom zou hebben gehad zouden we met een echo hebben gekeken naar de lichamelijke afwijkingen. Op die manier zouden we een inschatting proberen te maken wat de kwaliteit van het leven voor het kind zou zijn. Als dat goed zou zijn geweest dan zouden we het hebben laten komen.”

B.V.6Z9A6515Evi heeft intussen een hazenslaapje gedaan en kijkt heel tevreden rond. “Het is een lief en vrolijk kind dat de hele nacht doorslaapt”, zegt Janine. “Ik vind het verschrikkelijk leuk om met haar bezig te zijn.”

%d bloggers liken dit: